Амблигонитът е рядък скъпоценен камък, който принадлежи към групата на фосфатните минерали. Този камък е известен със своята красива зелено-синя или зелено-кафява цветова гама и се среща главно в САЩ, Бразилия, Русия и Африка.

Амблигонитът има много интересни свойства, които го правят ценен за колекционерите на скъпоценни камъни и за производителите на бижута. Той е много твърд и устойчив на надраскване, като има оценка на твърдостта 5 на Моосовата скала. Това го прави подходящ за изработка на бижута, които могат да бъдат носени ежедневно без да се повреждат.

Един от най-интересните аспекти на амблигонита е, че той е флуоресцентен. Това означава, че камъкът излъчва светлина, когато е изложен на ултравиолетова светлина. Тази свойство прави амблигонита особено привлекателен за колекционерите, които се интересуват от флуоресцентни камъни.

Амблигонитът е свързан с магическите и мистични свойства. Смята се, че той може да помогне за изграждането на връзка с духовното и да насърчи медитацията. Този камък също така може да бъде полезен за стимулиране на креативността и за подобряване на интуицията.

Амблигонитът се използва за изработка на различни видове бижута, като пръстени, гривни, обеци и колиета. Той може да се комбинира с други скъпоценни камъни или метали, за да се създаде уникално бижу.