Културни и религиозни традиции, свързани с безименния пръст.

Безименният пръст се асоциира с притхви, елемента земя в индийската философия, а Западът го свързва с Аполон, богът на музиката, истината, изцелението и поезията. Когато решим да създадем семейство, на този пръст поставяме годежен или венчален пръстен, затова днес той обикновено се свързва с всякакъв вид преданост.

Според вярванията на нашите предци всеки пръст отговаря за определена черта от характера на човека. Палецът е адекватен за самоутвърждаването, показалецът за силата на волята, средният за самочувствието, безименният пръст за чувствеността, а кутрето за естетическото възприемане на света.

В индийската философия този пръст се свързва с елемента въздух ваю, а на запад – с Юпитер, римския бог на небето и гръмотевиците, царя на боговете. Аксесоарът, носен там, е израз на преданост. Пръстените, показващи принадлежност към организация или група, била тя учебно заведение, братство или спортен клуб, най-често се поставят на показалеца.

Историческо значение на носенето на пръстен на безименния пръст.

Пръстенът на безименният пръст е символичен за почти всяка култура, защото е сватбен пръстен, символ на обединението на две сърца. В повечето европейски страни пръстенът се носи на безименния пръст на лявата ръка, а след развода или смъртта на съпруга се носи отдясно. В постсъветските страни, сватбеният пръстен се носи, обратно, отдясно.

Годежният пръстен се слага на безименния пръст. Смята се, че именно той е свързан със сърцето. След това на същия пръст се поставя сватбената халка. Въпреки че всъщност, ако вашите културни обичаи или лични предпочитания диктуват други условия, можете лесно да носите бижутата на всеки друг пръст.

Не е тайна, че безименният пръст е символ на любов и годеж. Хората, които обичат да носят пръстените си на безименния пръст, обикновено са типично емоционални натури. Те са креативни, артистични, харизматични и неоспоримо талантливи. Те умеят както да приемат, така и да даряват любов и освен това са истински естети, които обичат лукса и могат да видят и оценят красотата и в малките неща. Ако носите пръстена си именно там, ще придобиете самочувствие на човек, който може да направи всичко, да сплоти хората и семейството и да се сдобие с богатство и известност.

Символиката на носенето на пръстен на различни пръсти.

Модните тенденции позволяват пръстен да се носи на всеки пръст на ръката, не само на безименния или на средния. Пръстен на палеца издава неординарна личност. Този пръст е най-големият на ръката и има широка фаланга, съответно и размерът на пръстена ще е по-голям. В противен случай пръстенът може да стои свободно, но да се поставя и сваля трудно.

Покрити с емайлсребърни пръстени. Много години наред този аксесоар беше част от мъжкия облик. Заради размерите и фактурата си тези пръстени изглеждат обемни и грубовати на тънките женски пръсти. Но бижутерите са успели да направят по-изящни форми и според класациите през 2021 година пръстените с емайл и сребро ще се впишат естествено в женския образ. Благодарение на големия избор от цветове емайлът по бижуто ще се съчетае с дрехи и аксесоари във всякакъв цвят.

В някои култури мъжете слагат пръстен на палеца като знак за влиятелност и богатство. Колкото по-лъскав е той, толкова по-заможен е притежателят му. Този пръст е по-дебел и отделен от другите, затова му подхождат големи, масивни и детайлни пръстени. Те не засенчват нищо наоколо. Внимавайте обаче с пръстените печат, защото стоят издадено на и без това стърчащия палец.

Модни тенденции и лични предпочитания.

Открай време аксесоарите са перфектното допълнение към всеки външен вид и всяко облекло. Те могат да ни накарат да изпъкнем, да се отличим и да изразим индивидуалността и стила си. Пръстените например са едни от най-разпространените аксесоари както сред жените, така и сред мъжете. Навярно сте запознати със символиката на годежния пръстен и знаете, че той се носи на безименния пръст. А знаете ли какво означава пръстенът на палеца? Или на показалеца? Ами на средния пръст или кутрето? Всеки от тях има своята символика и носенето на кой да е пръст не служи единствено за естетика или разнообразие. Ако искате да разберете повече за значението и етикета на пръстените и това къде и как се носят, не спирайте да четете! .

Медицински причини за носене на пръстен на малкия пръст.

Експерти от източната медицина казват, че на пръстите на двете ръце има точки, отговорни за сексуалността и здравето. Носенето на пръстени върху тях може да подобри функционирането на човешкото тяло. Но ако пръстените са прекалено стегнати, то, като правило, причинява системни проблеми с кръвообращението, както и повишаване на кръвното налягане.

Този пръст е пряко свързан с работата на стомашно-чревния тракт. В източната медицина, хора, страдащи от заболявания на различни органи на храносмилателната система, се препоръчва да носят пръстен на малкия пръст. Но отново, украсата трябва да бъде избрана по размер. Ако пръстенът притиска твърде много нервните окончания, това може да доведе до развитие на различни хранителни разстройства.

Как да изберете правилния пръст, на който да носите пръстена си.

Когато решите да носите пръстен, от съществено значение е да разберете символичното значение на предмета. За сватбата или за годежа безименният пръст е предпочитаното място за пръстен. Препоръчваме три пръстена максимум на двете ръце, не повече, за да не попаднете в клишето. Символ на сила, авторитет, духовност или религия, правилният пръстен и неговото местоположение ще намерят своето място естествено според вашата личност и вашата история.

Носенето на пръстен на палеца отразява вътрешното ядро ​​и волята на този, който го носи. Хиромантите съветват да носите пръстен на палеца си, ако сте лидер, имате собствен бизнес или мечтаете да имате такъв. Ако ви липсват волеви бизнес решения, носете пръстен на палеца на лявата си ръка и промените няма да ви накарат да чакате дълго.