Берилът е един от най-известните и ценени скъпоценни камъни. Той принадлежи към семейството на силикатите и е съставен от алюминиев боросиликат. Берилът е познат със своята разнообразна цветова палитра, която включва безцветен (големият берил), жълт (хелиодор), зелен (смарагд) и син (аквамарин) варианти.

Един от най-известните и популярни видове берил е аквамаринът. Този прекрасен камък е известен със своята бледосиня или синьо-зелена цветова гама, която напомня на цвета на морската вода. Аквамаринът се цени за своята естетическа красота и прозрачност, което го прави изключително популярен в бижутерията.

Смарагдът, друг вид берил, е известен със своята наситено зелена цветова гама. Той се цени от векове поради своята изключителна красота и рядкост. Смарагдите могат да бъдат ценни и рядки, особено тези с интензивно зелен цвят и минимални включвания.

Хелиодорът е жълт берил, който се отличава с топлата си жълта или златиста цветова гама. Той е по-малко популярен от аквамаринът и смарагда, но все пак се използва за създаване на уникални бижута и колекционерски екземпляри.

Големият берил, или чистият берил без цветови примеси, е ценен и популярен поради своята кристална яснота и прозрачност. Той се използва за производството на лещи за оптични инструменти и елементи на високотехнологични устройства.

От гледна точка на метафизическите свойства, берилът се свързва с интелекта, яснотата на мисленето и комуникацията.