Бразилианитът е рядък и ценен скъпоценен камък, който се характеризира със своята невероятна красота и интензивни цветове. Той е разновидност на берил, като по-конкретно е вариетет на берил, известен като зелен берил. Бразилианитът е наречен така поради своята честа находка в Бразилия.

Този камък се отличава с ярък зелен цвят, който може да варира от светло до тъмно зелено. Неговата цветова наситеност и прозрачност го правят изключително желан и ценен сред колекционерите и обработващите го ювелири.

Бразилианитът е камък с добра твърдост, рейтинг 7.5-8 по Моосовата скала на твърдост. Той има характерна структура на шестиоъгълни колони и се счита за един от най-красивите зелени скъпоценни камъни.

Както и множество други скъпоценни камъни, бразилианитът се използва широко в ювелирната индустрия за изработка на бижута. Той е изключително подходящ за създаване на пръстени, обеци, гривни и още много други елегантни и изискани парчета.

Вярва се, че бразилианитът носи със себе си и метафизически свойства. Той се свързва с емоционалната стабилност, спокойствие и благополучие. Смята се, че носенето на бразилианит може да помогне за изравняване на енергията и подобряване на емоционалното благополучие.

Въпреки че бразилианитът е рядък и ценен, тъй като се среща в ограничени находища, той все още не е толкова известен и популярен камък като други като диамантите или сапфирите. Неговата екзотична красота и уникални свойства обаче го правят изключително ценен сред ценителите на скъпоценните камъни.