Бингамитът е рядък и ценен скъпоценен камък, който е относително новооткрито минерално образование. Той е именуван на честта на Джордж Бингъм, американския геолог, който го открил през 1984 година в щата Калифорния, САЩ.

Бингамитът е разновидност на пироп, който е член на групата на гранатите. Той се характеризира с ярко червен или вишнево-червен цвят, който е резултат от наличието на хромови примеси в кристалната структура. Този камък се отличава с висока твърдост, рейтинг 7-7.5 по Моосовата скала на твърдост.

Бингамитът е изключително рядък и се среща в ограничени находища по света, като неговите най-големи резерви се намират в САЩ. Това прави камъка изключително ценен и желан сред колекционерите и любителите на скъпоценни камъни.

Тъй като бингамитът е относително новооткрито минерално образование, информацията за него все още е ограничена. Той е изключително рядък на пазара и се счита за изключително ценен камък с висока стойност.

Бингамитът е известен също и като “пироп от Мексико”, поради факта, че се среща и в Мексико, където се откриват някои от най-красивите примери на този камък.

Въпреки че бингамитът е рядък и ценен, не е известен с каквито и да било метафизически или мистични свойства. Той обаче може да бъде използван за изработка на уникални и елегантни бижута или да бъде добавен към колекциите на любителите на скъпоценните камъни.