Афганитът е рядък и ценен скъпоценен камък, който се среща предимно в Афганистан, откъдето идва и неговото име. Той е известен също и като “Лапис лазули на бедуините” или “Афгански лапис лазули”. Афганитът е съставен от съчетание на минералите лазурит, калцит, пирит и някои други примеси.

Един от най-разпознаваемите атрибути на афганита е неговият интензивно син цвят, който може да варира от тъмносин до светлосин с различни оттенъци. Той е изключително популярен и желан в света на бижутерията поради своята красота и уникалност.

Афганитът се използва от дълги години за изработка на бижута, ръчно изрязани камъни, гривни, огърлица и други ексклузивни предмети. Той се цени поради своята рядкост, цветова наситеност и специфични окраски, които могат да придадат уникални шарки и текстури на камъка.

Афганитът не е само красив скъпоценен камък, но има и историческо и символично значение. В различни култури той е свързан със силата, мъдростта и духовността. В древността се смята, че афганитът притежава защитни свойства и помага за проглеждане на истината и подобряване на комуникацията.

Смята се, че афганитът има положително въздействие върху емоционалното благополучие и духовния растеж. Вярва се, че носенето на афганит може да подобри самочувствието, да укрепи интуицията и да насърчи вътрешната мъдрост. Той се използва и в медитацията, като се вярва, че помага за постигане на душевна хармония и прозрение.