Ахатът е един от най-популярните и известни скъпоценни камъни. Той е разновидност на халцедон, което го прави част от силикатните минерали. Ахатът е съставен от кристали на кварц, които образуват полупрозрачни или прозрачни полоси в различни цветове и текстури.

Този скъпоценен камък се среща в различни части на света, включително Бразилия, Индия, Уругвай, САЩ и Германия. Ахатът има разнообразие от цветове, включително бял, сив, черен, кафяв, червен, зелен, син, розов и жълт. Той може да има равномерно разпределение на цветовете или да образува характерни полоси и мозаични шарки.

Ахатът е познат също и със своята текстура. Той може да има гладка и полирана повърхност или да показва природни релефни структури, като например барабанови форми или дребни издълбани шарки. Тази разнообразна текстура придава на ахата уникален външен вид и го прави желан за изработка на бижута, гривни, обеци, медальони и други декоративни предмети.

Ахатът не само е красив камък, но притежава и метафизически свойства. Той се свързва с балансирането на енергиите, укрепването на физическото и емоционалното благополучие, както и със защитата и стабилността. Вярва се, че носенето на ахат може да помогне за укротяване на негативните емоции, укрепване на самочувствието и постигане на вътрешен мир.

Ахатът се използва също така и за медитация и концентрация. Вярва се, че той може да помогне да се постигне яснота на мисълта, фокус и разсейване на негативните мисли.