Аметистът е един от най-популярните скъпоценни камъни и се среща в различни части на света. Той е разновидност на кварц и се характеризира с красива фиолетова цветова гама, която може да варира от светла до тъмна.

Този камък е бил използван от древните гърци и римляни за изработка на бижута и украса. Смятало се, че аметистът има мистични свойства и може да предпазва от зло и болести. Дори думата “аметист” произлиза от гръцката дума “amethystos”, която означава “предпазвам от опиянение”.

Един от най-големите производители на аметист е Бразилия, където камъните могат да бъдат намерени в различни размери и качества. Аметистът също се среща в други държави като Замбия, Мадагаскар, Уругвай, Русия и Канада.

Аметистът има много полезни свойства, които го правят един от най-желаните камъни за бижутерията. Той е доста твърд и устойчив на надраскване, като има оценка на твърдостта 7 на Моосовата скала. Това го прави подходящ за изработка на различни видове бижута.

Като се има предвид, че аметистът е камък на спокойствието и разбирателството, той се използва често за медитация и заздравяване на душата и ума. На камъка се приписват мистични свойства, свързани с успокояването на ума, намаляването на стреса и подобряването на интуицията.

Аметистът е често използван за изработка на бижута, като пръстени, гривни, обеци и колиета. Той се комбинира често със сребро или злато, за да се създадат елегантни и стилни бижута, подходящи за всякакви поводи.