Анхидритът е минерал, който се среща и като скъпоценен камък, известен също като “ангелска сълза”. Той е съставен от калциев сулфат (CaSO₄) и е част от групата на сулфатните минерали. Анхидритът е белезникав или сивкав в цвят, но може да придобие различни нюанси в зависимост от примесите в него.

Този скъпоценен камък се образува в сухи, полусухи или подземни области и се намира предимно в солни минерални образувания, подземни води и пещери. Среща се в различни части на света, включително Германия, Австрия, Румъния, Мексико, Канада и САЩ.

Анхидритът има важно приложение в промишлеността като суровина за производство на гипс и различни строителни материали. От гледна точка на бижутерията, анхидритът е по-малко популярен, но все пак се използва за създаване на уникални и елегантни бижута. Обикновено се срязва в различни форми, включително камъни за обеци, огърлица или пръстен.

Анхидритът е известен със своите метафизически свойства и се счита за камък на спокойствието и духовното прозрение. Вярва се, че носенето на анхидрит може да помогне за преодоляване на стреса, укрепване на интуицията и подобряване на комуникационните умения. Смята се също, че той може да стимулира духовния растеж и да подпомогне медитацията и визуализацията.

Независимо от факта, че анхидритът не е толкова широко използван в бижутерията, той все още привлича вниманието на хората, които ценят неговата естетика и метафизически свойства.