Поддържането на най-добрия вид на сребърните бижута изисква правилни познания и внимателно отношение към детайлите. В това ръководство ще опишем всичко, което трябва да знаете, за да се грижите за сребърните си бижута и да ги поддържате блестящи възможно най-дълго.

Почистване на сребърни бижута с препарат за сребро

Сребърните бижута могат да се почистват ефективно с  почистващи препарати за сребро. Обикновено можете да намерите тези почистващи препарати онлайн. Въпреки това, ако нямате под ръка, можете да използвате и сапун, с топла вода, и да накиснете среброто за около 15 минути. След това внимателно почистете мръсотията и замърсяванията с мека кърпа или четка.

Почистване на петна с алуминиево фолио и сода за хляб

Упоритото потъмняване може да се отстрани с икономичен препарат за почистване на петна, направен от алуминиево фолио, сода за хляб и гореща вода. Поставете сребърните бижута в купа и поставете купата в по-голям съд, пълен с гореща вода. След това добавете лист алуминиево фолио на дъното на купата и поръсете една супена лъжица сода за хляб върху него. Оставете бижутата да престоят няколко минути, преди внимателно да ги извадите и да изплакнете остатъците.

Използвайте мека кърпа за полиране на среброто

За да запазите блясъка и яркостта на сребърните си бижута, използвайте мека и неабразивна кърпа, за да ги полирате. Това ще помогне за премахване на натрупания по повърхността прах или потъмняване. Когато търкате, започнете от центъра и се движете навън, като използвате леки движения в една посока. След като приключите, внимателно разтъркайте кърпата по цялото изделие, за да осигурите блестящ завършек!

Намаляване на контакта с агресивни химикали и детергенти

Важно е да пазите сребърните си бижута от агресивни химикали и почистващи препарати, тъй като това може да доведе до по-бързо потъмняване на метала. Въздържайте се да носите сребърните си бижута, когато плувате в хлорирани басейни, вземате горещи вани или душове и използвате домакински почистващи препарати, съдържащи агресивни химикали. Ако се налага да излагате сребърните си бижута на въздействието на хлор, солена вода и други потенциално корозивни вещества, изплакнете ги със студена вода, след което ги подсушете добре с мека кърпа, преди да ги съхранявате.

Съхранявайте бижутата си безопасно

Правилното съхранение на сребърните ви бижута е важно, за да се гарантира тяхната дълготрайност. Уверете се, че ги съхранявате на хладно и сухо място и че всяко бижу се съхранява отделно, за да се предотврати потъмняването. Това също така ще помогне да се избегнат отчупвания, надрасквания и други повреди. Освен това се старайте да не съхранявате няколко бижута едно върху друго, тъй като това може да доведе до надраскване и потъмняване.