Първо. Нека да изясним какво представлява този мистериозен родий. Родият е най-редкият от 6-те метала от платиновата група и се среща само в количество до една част на 200 милиона в земната кора. Тъй като е много рядък в природата, той се открива само като страничен продукт при добива на други метали, например платина. Това, за съжаление, се отразява на цената на родий, като я прави много променлива, тъй като наличието му е свързано с търсенето и предлагането на платина.

Както казахме, цената на родий има огромни възходи и спадове. Понякога тя може да се повиши до десет пъти над цената на златото – обикновено когато платината не се добива толкова много поради спад в търсенето. Друг път цените на родий падат много по-близо до цената на златото или платината. Поради сложността на ситуацията, родият не е най-стабилната инвестиция. Друга причина, поради която не се използва за много повече от покритие, е, че когато е чист, той е крехък.

Въпреки че родият е твърде скъп и твърде крехък, за да се правят от него бижута, той е отличен материал за покрития. Често се използва за придаване на по-висок блясък на изделия от сребро или бяло злато.

Тъй като е по-твърд от среброто и златото, той също така представлява отлично защитно покритие, което предпазва бижутата от надраскване.

Среброто е бял метал и не се нуждае от родиево покритие, за да придобие цвета си. Стерлинговото сребро обаче е склонно към потъмняване с течение на времето, което се дължи на излагането му на въздействието на сярата във въздуха, и образува тъмен сребърен сулфид на повърхността. Тъй като родият не потъмнява, той често се поставя върху среброто, за да се запази сребристо-белият му вид и да се предотврати потъмняването му с течение на времето.

Когато покритието се изтрие, белият цвят на среброто ще проличи, но няма да бъде забележим като при златото.

Тъй като покритието с родий е хипоалергенно, няма да получите кожни реакции при носене на родий, което е идеално за хора, които имат проблеми с реакциите при обеци. Все пак е добре да отбележим, че макар самият родий да не предизвиква обриви, бялото злато често съдържа никел в сплавите си. Когато покритието се изтрие, е възможно да бъдете изложени на алергии към никел, тъй като кожата ви влиза в контакт с оригиналния основен метал.

И така, това е кратък преглед на родия и неговите приложения в бижутерията. Защо не разгледате нашите сребърни бижута?