Среброто с проба 925 и среброто с проба 92,5 процента може да звучат като едно и също нещо, но между тях има някои съществени разлики. Познаването на разликата между тези две популярни разновидности на среброто може да ви помогне да вземете информирано решение при покупката на бижута.

Разберете какво представляват среброто стерлинг и среброто 92,5.

Както среброто с проба 925, така и 92,5-процентното сребро са разновидности на чистото сребро. Стерлинговото сребро е сплав, съставена от 92,5 процента чисто сребро и 7,5 процента мед, докато 92,5-процентното сребро се състои от 92,5 процента чисто сребро и 7,5 процента други сплави, като никел или цинк. Основната разлика между тези два метала е количеството на медта във всеки един от тях.

Идентифицирайте металите, легирани със сребро 925 или сребро 92,5.

Стерлинговото сребро о е легирано с мед, а 92,5 % от среброто е легирано с други метали, като никел или цинк. Точният процент на всеки метал в комбинациите варира в зависимост от желаното качество и предназначение на крайния продукт. Например бижутата, изработени от сребро с проба 925, най-вероятно ще имат по-висока концентрация на мед, отколкото 92,5 процента сребро, за допълнителна здравина и издръжливост.

Потърсете отличителни знаци и други маркировки върху предмета.

Както и при всяка друга форма на сребро, след като определите, че даден предмет е от сребро проба 925 или 92,5 % сребро, е важно да проверите дали има отличителни знаци и други маркировки, които показват качеството на метала. В общи линии тези знаци са гаранция, че металът е истински и висококачествен, и дори могат да дадат информация за неговия произход. Например, някои производители или региони могат да използват символи на отличителните знаци, за да представят своите продукти, или да маркират своите изделия по различен начин от тези в друг регион.

Защо купувате сребро?

Преди да започнете да пазарувате сребро с проба 925 или 92,5 процента сребро, е важно да обмислите защо избирате точно този вид метал вместо друг вид сребро. Търсите ли издръжлив, но достъпен вариант? Дали изделието е подарък и трябва да бъде представително? Важно е също така да прецените всички недостатъци, които се срещат при всеки вид метал. Например среброто с проба 925 е по-склонно към потъмняване с течение на времето, отколкото 92,5-процентното сребро, така че може да се наложи редовно полиране и почистване, за да се запази външният му вид и блясък.

Запознайте се с общите термини при пазаруване на бижута.

Една от първите стъпки за разграничаване на среброто с проба 925 и среброто с проба 92,5 процента е да се запознаете с някои общи термини, използвани при покупка на бижута. 925, .925 или Sterling – всички те се отнасят до среброто с проба 925, което е сплав, съставена от 92,5 % чисто сребро и 7,5 % други метали, обикновено мед, което му придава здравина и издръжливост за използване в бижутерията. Същевременно Чисто сребро или Фино сребро се отнасят до метали, които съдържат 99,9 % или по-високи нива на чистота на среброто – този вид метал е по-мек от среброто с проба 925, така че обикновено не се препоръчва за предмети за ежедневно носене като пръстени или гривни.