Среброто се използва доста често за изработката на зашеметяващи бижута. Но защо? Очевидно е – то е значително по-евтино, когато го сравнявате с бижута от злато.

Има обаче няколко интересни факта за сребърните бижута, които не са известни на много хора. Като начало, среброто с проба 925 е 92,5% сребро и 7,5% смес от други метали. Така че минималната милиметрова чистота на среброто от проба стерлинг е 925.

Ето и някои други по-малко известни факти за среброто с проба 925:

Среброто не е подходящо за инвестиране

Тези, които имат вкус към благородните метали, са наясно с факта, че сребърните бижута не са подходящи за инвестиции. Това е така, защото среброто от проба 925 не е чисто сребро. Цената му е по-ниска от тази на чистото сребро, тъй като среброто е сплав. Сплавта не е нищо друго освен смес от няколко метала.

Среброто с проба 925 има по-голяма твърдост от чистото сребро

Да, среброто стерлинг е много по-здраво от чистото сребро, защото е сплав. Чистото сребро е меко, дотолкова, че не може да запази формата си за дълго време. Освен това среброто е податливо на вдлъбнатини. Ако планирате да си купите сребърни бижута, изберете такива с проба 925, защото добавянето на мед в сместа може да укрепи бижутата ви.

Среброто може да се изцапа

Добавянето на мед към среброто може да го направи уязвимо. Стерлинговото сребро може да потъмнее, ако редовно влиза в контакт с вода или въздух. Потъмняването при продължителни периоди може да доведе до сериозни повреди. Полирайте и почиствайте редовно всичките си сребърни бижута, ако искате накитите ви да запазят блясъка и цвета си.

Купувайте сребърни пръстени онлайн, ако имате вкус към сребърни накити, които са здрави и издръжливи. Сребърните бижута се носят от значителен брой жени, тъй като среброто с проба 925 е изключително модерно и леко. Ако искате да инвестирате в сребърни бижута, то среброто с проба 925 е най-добрият ви залог.