Анортитът е минерал, който се класифицира като скъпоценен камък, но рядко се използва за обработка на бижута поради своята склонност към счупване и трудността да се извлече в големи размери и със запазена цялост. Той е част от групата на фелдсипатите и може да се намери в различни геоложки среди като магматични и метаморфни породи.

Цветовете на анортита варират от безцветен до бял, сив или жълтеникав. Той има твърдост 6 на Мошова скала и е доста крехък, което прави обработката му трудна и непрактична. Анортитът има плътност около 2,7 г/см³ и се състои главно от калиев и натриев алуминиев силикат.

Въпреки че анортитът е рядко използван за изработка на бижута, той е известен със своите метафизически свойства. Вярва се, че той може да помогне за укрепване на духовността и увеличаване на духовното виединение. Анортитът се използва и за изравняване на енергиите и балансиране на чакрите.

Независимо от това, че анортитът не е популярен като бижутерийна скала, той все още има своето място в света на скъпоценните камъни поради своята уникална красота и метафизически свойства.